Charlie and the Chocolate Factory: Hoe bouw je een chocoladefabriek in 11 uur?

Normaal gesproken krijg je minstens drie dagen om een theaterproductie technisch op te bouwen. Dag één voor de basis, dag twee voor een eerste doorloop, dag drie voor de generale repetitie. Maar soms moet je alle regels overboord gooien.

Bij onze productie van Charlie and the Chocolate Factory (Musicalcompagnie Mithe) hadden we exact 11 uur - van 9 uur 's ochtends tot 19 uur 's avonds - om een complete chocoladefabriek op te bouwen én klaar te staan voor de generale repetitie. De dag erna wachtte een bijna uitverkochte zaal voor de avant-première. Geen druk, toch?

Een decor dat transformeert

Het hart van onze productie wordt gevormd door twee ogenschijnlijk eenvoudige rijdende trappen. Maar net als in Wonka's fabriek zelf, is niets wat het lijkt. Eén kant van een trap transformeert in het bescheiden onderkomen van de familie Bucket, waar de grootouders letterlijk onder de traptreden huizen in een volledig ingericht, met LED's sfeervol verlicht miniatuurhuisje. Het is precies zoals in het boek - knus, klein en vol warmte, ondanks de armoede.

Dankzij geïntegreerde LED strips, aangestuurd via WLED en QLab, veranderen dezelfde trappen moeiteloos in de verschillende wonderlijke locaties van de fabriek.

Eén van de meest magische momenten? De chocoladerivier-scène, waarbij beide trappen aan elkaar gekoppeld worden om een indrukwekkend platform te creëren. Terwijl de cast plaatsneemt op deze 'boot', zorgt een zorgvuldig ontworpen projectie op de achtergrond voor een meeslepende reis langs de oevers van Wonka's chocoladerivier.

De technische uitdagingen

De technische puzzels stapelden zich op als Wonka-repen in een snoepwinkel. Het orkest staat op band, maar onze dirigent heeft vanuit zijn strategische positie achteraan in de zaal niet alleen de muzikale touwtjes in handen. Via NDI-technologie is hij zichtbaar voor het koor in de coulissen, waardoor iedereen perfect op tijd kan inzetten.

Dankzij de nieuwste versie van QLab, die het mogelijk maakt om met meerdere operators in één workspace te werken, stuurt onze dirigent niet alleen de muziek aan maar indirect ook 80% van de lichtcues. Deze worden via OSC doorgestuurd naar onze ChamSys lichttafel, wat resulteert in een perfect gesynchroniseerde show waarin muziek en licht één geheel vormen.

De kunst van geluid

Voor een productie als Charlie is geluid cruciaal - elke Oempa Loempa moet perfect hoorbaar zijn, elk liedje kristalhelder klinken. Onze geluidsset-up met 36 draadloze microfoons draait op een Behringer X32, het kloppende hart van onze geluidsregie.

De akoestiek van de Minnepoort bleek tijdens de generale repetitie wel een uitdaging: de luidsprekers, die verder naar achter in de zaal hangen, zorgden voor onverwachte feedback zodra acteurs vooraan op het podium speelden. Extra spanning: onze geluidstechnicus zou pas bij de avant-première aanwezig zijn. Maar wat een verschil een dag kan maken - tijdens de avant-première klonk elke noot glaskhelder en was de beruchte 'zwembadakoestiek' nergens meer te bespeuren.

Magische momenten

Een musical over Willy Wonka's chocoladefabriek vraagt natuurlijk om spectaculaire special effects. In de beruchte TV-room combineren we een ingenieus verdwijnplatform met een verblindende lichtflits van onze sunstrips om Mika Teavee te laten verdwijnen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe Violet Beauregarde transformeert in een reusachtige bosbes - maar net als Wonka koesteren wij sommige van onze zoetste geheimen.

Het grote finale moment komt als Charlie en Wonka samen in de Great Glass Elevator stappen. Met behulp van een speciaal ontworpen rijdend platform tillen we dit iconische moment - letterlijk en figuurlijk - naar nieuwe hoogtes.

De kracht van samenwerking

Het realiseren van zo'n complexe productie in een fractie van de gebruikelijke tijd lijkt onmogelijk. Maar net als in Wonka's fabriek zelf werd het onmogelijke mogelijk, mede dankzij de huistechnici van 30CC. Hun enthousiasme en hulpvaardigheid maakten het verschil in onze race tegen de klok. Ook de begeleiding van onze regisseur, die met zijn ervaring weet hoe belangrijk het is om vrijwilligers te coachen en te motiveren, heeft ons geholpen om boven onszelf uit te stijgen. Want in een vereniging draait alles om wederzijds begrip, constructieve samenwerking, maar bovenal: plezier.

Vrijwilligers

Het meest bijzondere aan deze productie? Dit technische hoogstandje werd gerealiseerd door ons Mithech-team van vrijwilligers aangevuld met een fantastische stagecrew. Allemaal mensen die naast hun dagelijkse werk als architect, leraar of consultant hun passie, tijd en expertise inzetten om theater tot leven te brengen.

Het bewijst maar weer: echte magie komt niet uit een fabriek, maar uit het hart van gepassioneerde mensen.

Want dat is waar theater om draait: het creëren van magie met een mix van creativiteit, techniek en heel veel toewijding. Of zoals Willy Wonka zelf zou zeggen: "We are the music makers, and we are the dreamers of dreams." Al hebben wij daar nog wat LED strips, rijdende lift en een flinke dosis theatertechniek aan toegevoegd.

12 februari 2025